Sousvide már Magyarországon is
Azok, akik szeretnek forgolódni a konyhában, időnként biztosan új recepteket, esetleg elkészítési módokat is kipróbálnak. Bár napjainkban rendkívül elterjedt és a híresebb séfek is előszeretettel alkalmazzák, ennek ellenére Magyarországon kevesen ismerik a sousvide technológiát.
Legalábbis, aki nem ebben a szakmában keresi a kenyerét, talán nem is hallott eddig róla. Tulajdonképpen a sousvide technológia lényege abban áll, hogy az ételeket levákuumozott hőálló műanyag tasakokban készítik el. Mindezt lényegesen alacsonyabb hőfokon, mint ahogyan a hagyományos főzés esetében szokták. A sousvide technológia kifejlesztői a kémia és fizika törvényszerűségeit figyelembe véve rájöttek, hogy minden étel alapanyagának megvan az ideális foka, amin hőkezelni kell ahhoz, hogy ne veszítse el sem a tápanyagtartalmát, sem az aromáját, sem a nedvességtartalmát.
A sousvide technológia megfelelő elsajátítása elengedhetetlen, mivel az így hőkezelt élelmiszerekben található betegségeket okozó baktériumok nem biztos, hogy elpusztulnak. A megfelelő oktatás során viszont ennek a problémának a kiküszöbölése is elsajátítható.