Táplálkozás a babavárás időszakában
Nagyon kényes kérdés a táplálkozás a nők életében és a babavárás időszakában még több ellentmondásba keveredhetünk. Azzal mindenki egyetért, hogy a várandósság alatt el kell felejteni a fogyókúrát, de a felelőtlen „zabálás” sem megoldás.
Az első nagy hiba: „Kettő helyett kell ennem!” felkiáltás, ami tulajdonképpen, az egyik módja annak, hogy végre az elmúlt évek lemondásai mind bepótolásra kerüljenek. Ez nemcsak azért veszélyes, mert a szülés után nagyon nehéz lesz majd a felszedett kilóktól megszabadulni, hanem egy sor egészségügyi probléma is kialakulhat. A plusz kilók sokszor terhességi cukorbetegséghez vagy magas vérnyomáshoz vezethetnek, amelyek a kismamát és a kisbabát is veszélybe sodorhatják. A megoldás a napi többszöri étkezés, de figyelni kell, hogy a táplálék javarészt gyümölcsökből és zöldségekből, sovány húsokból álljanak. Kis adagok, hogy a jóllakást el lehessen kerülni, de mellette a folyamatos éhségérzettel sem kell számolni.
A másik nagy probléma a folyamatos harc a kilókkal. Az előbb említett túlevés mellett vannak kismamák, akik átesnek a „ló túloldalára” és folyamatosan küzdenek a lerakódott kilókkal.
A fogyókúra, a különböző diéták is hatalmas veszélyt jelentenek a kismamára és a babára is. Erre az időre meg kell feledkezni a passzoló bikinikről, mert egy kismama nem csak akkor csinos, ha nem szed fel a várandósság alatt egy kilót sem. Az orvosok, szakemberek az egyenletes gyarapodást javasolják, ami a kilenc hónap alatt 8-11 kg plusz kilónak felel meg. Nem kell ettől rettegni, mert szülés után nagyon gyorsan visszanyerheti a kismama a súlyát egy kis odafigyeléssel, mozgással.