
A vermut sokszínűségének titka
A borok különböző fűszernövényekkel való társítása már évszázadokkal ezelőtt bevett szokás volt, számos országban ismerték és alkalmazták az eljárást. A vermut eredete az 1600-as évekre tehető, amikor is a németeknél elterjedt a borok ürömmel való ízesítése.
A modern változat 1768 körül, Olaszországban született, majd lett egyre népszerűbb az angoloknál és a franciáknál. A mai vermut két fő kategóriába sorolható, a száraz (fehér) és édes (vörös) változatok, amelyek további bianco (halvány és édes), rosso (fűszeres és merész) és put e mes (barna és keserű) alkategóriára sorolhatók.
Azonban a vermut egy rendkívül változatos ízvilággal rendelkező könnyed alkohol fajta, amelyet az aperitifek iránti érdeklődés élénkülésével egyre nagyobb figyelem övez.
Mivel igazán jól alkalmazkodó és mindenhez illő ital, érdemes időt szánni a különböző változatok kóstolgatására, akár klasszikus koktélokba keverve, vagy csak a száraz vagy édes változatokat vermut alapú aperitifként fogyasztva, kitapasztalva e könnyed ital sokszínűségét.