Single malt és blended skót whisky
A skót whisky gabonából készül, amit a sörhöz hasonlóan erjesztenek, csak komló nélkül és lepárlással koncentrálják az alkoholt és az ízeket. Skócia leghíresebb whisky típusa, a single malt 100%-ban malátázott árpából készül.
Ahhoz, hogy kiérdemelje a skót whisky elnevezést, az italnak legalább 3 évig kell tölgyfából készült tartályban érlelődni. Bár a single malt kapja a figyelem oroszlánrészét, messze nem ez az egyetlen skót whisky stílus.
A kevert fajta valójában messze felülmúlja a single malt eladásokat és más kategóriák, mint például a blended malt, a single grain és a blended grain is növekvőben vannak. A single malt whiskyt 100%-ban malátázott árpából készült cefréből kell lepárolni egyetlen lepárló üzemben.
Ezt jelenti a „single” rész. Az ital gyakran intenzív ízű és testes. A kevert skót whisky egy vagy több gabonából készült nedű keverésével készül és nem korlátozott a lepárlók számát illetően. Ez a gyakorlat lehetővé teszi, hogy a gyártók olyan ízbéli tartalmasságot és egyensúlyt érjenek el, ami máskülönben lehetetlen lenne.