
A whisky és a whiskey ezer arca
A whiskey egy gabonából készült alkoholos párlat, amit a világ különböző régióiban eltérő módon állítanak elő, ezáltal vált ezerarcú itallá, ami mindig az adott országra jellemző jegyeket hordozza. Írásmódjában is hordoz különbséget, a whisky a Skóciában, Kanadában vagy Japánban előállított változat neve, míg a whiskey elnevezést az Írországban és az Amerikai egyesült Államokban készített nedű kapta.
A földrajzi eltéréseken kívül, az italok jellegzetességét a különböző eljárások és szabályozások is alakítják. A skót whisky jellemzően árpamalátából készül, a hosszabb érlelési időnek köszönhetően más fajtánál mélyebb, gazdagabv ízvilág jellemzi, országon belüli régiónként is más-más egyedi jellemzőkkel.
A kanadai változat a felhasznált kukoricának köszönhetően édesebb tónusú, mint a skót whisky. A japán whisky gyártás skót mintára alakult, viszonylag rövid előélettel rendelkezik, de annál kifinomultabb, puhább és kerekebb profilú nedűvel ajándékozta meg e sokoldalú ital rajongóit.