Whisky fajták egyedi jellemzőkkel
A széles felhozatalban számos típus található, amelyek az előállítási módszerek, az alapanyagok, illetve a földrajzi eredet szerint változnak. A whisky fajták között fellelhetőek a jól ismert skót változatok, amiket tölgyfahordókban érlelnek legalább 2-3 évig, olykor jóval tovább.
A Single Malt, a Single Grain és a Blended egyaránt hatalmas népszerűségnek örvend a felhasználók körében, szerte a világon. Az ír variációk is igencsak közkedveltek. Hasonlóan háromszori lepárláson mennek keresztül és ugyanúgy tölgyfahordókban pihennek. Jellemzően simább és könnyedebb ízvilággal rendelkeznek.
A whisky fajták amerikai verziói, mint a Bourbon, a Tennessee és a Rye szintén jelen vannak az üzletek polcain. A Bourbon legalább 51% kukoricát tartalmazó cefréből készül, míg a másik két változat egyedi szűrési folyamatokon megy keresztül.
A Kanadából származó italok esetében gyakran használnak keverési technikákat és nincs szigorú megkötés az alapanyagokra. A japán whisky fajták a skót hagyományokat követik és legtöbbször Single Malt, illetve Blended formában készülnek.